Melyik parketta való padlófűtéshez?
3 mins read

Melyik parketta való padlófűtéshez?

Melegvizes padlófűtés esetén első dolgunk annak átgondolása, milyen padlóburkolat felel meg a padlófűtés kritériumainak. Mint minden fontos döntés meghozatala előtt, itt is érdemes tervet készíteni, tanácskozni, szakemberek véleményét kikérni, hiszen ez nemcsak ízlés kérdése, ez már mindenképp szakmai kérdés.

Ilyen kérdésekben pedig nem lehet megspórolni az információgyűjtést és a pontos utánajárást, ha hosszútávon is jól akarunk járni. Kellemetlen, ha elsietett, információhiányos módon járunk el, és aztán sokkal több pénzt kell fektetnünk a hibák orvoslására, újratervezésre. Ráadásul utána tanulság lesz, hogy mégis ki kell fizetnünk a magasabb árát annak, hogy begyűjtsük a megfelelő tanácsokat, információkat, és annak fényében járjunk el. Ez a rövid tájékoztató cikk szeretne néhány fontos támpontot adni a megfelelő parketta típus megválasztására melegvizes padlófűtés esetére.

A parketta faanyagát kell először is ismerni ennek megválaszolásához. Míg egy szalagparketta fenyőfa alapanyagból készül, addig a hagyományos és minőségi fából készült padló kemény tölgyfa alapanyaga kiváló hővezető. Ennek köszönhetően pedig ez a minőségi tölgyfa parketta könnyen továbbítja a padlófűtés melegét a fapadló legfelsőbb rétegébe. Emellett viszont a szalag esetében azzal is érdemes tisztában lenni, hogy eltérő minőségű faanyagokból állnak a különböző rétegei. A különböző faanyagok másként reagálnak a hőmérsékletre is és a levegő páratartalmára, ami padlófűtés esetén kihatással lesz a szalagparketta elhasználtságára.

Mivel a rétegmozgás intenzívebb a parkettán padlófűtés használata során, így az eltérő fafajtájú rétegek megrepedhetnek, ami a felső réteg esetében igen csúnya látványt kelthet. Jelen esetben a parketták világából mindenképp érdemes hosszútávú és minőségi megoldás választására a keményfából készült parkettát választani, ahol fontos szempont, hogy vagy egyrétegű vagy, amennyiben több rétegből áll, úgy azonos anyagminőség legyen az összes réteg. Ebben segítségünkre lehet a lorincparkett.hu oldala, ahol a különböző padlóburkolatok világában nyerhetünk hasznos eligazítást a fontos döntések meghozatala előtt.