Társadalmi változások és szabadtéri edzőgépek

Társadalmi változások és szabadtéri edzőgépek

Még az egyetemen tanultam arról, hogy a modernkori felfogás a fittségről egészen átalakult – természetesen a modern eszközöknek és életformának köszönhetően. Az Ipari forradalommal átalakult a társadalom, egyre több városi lakos lett, ezek az emberek pedig másfajta fizikai megterhelésben részesültek, mint korábban a földművesek, több lett a beteges, elhízott köztük. Ezzel a változással jött be az igény arra, hogy a testmozgásra külön időt szánjon az ember.

A modern testkultusz igen hangsúlyossá vált továbbá a fotográfia és a film megszületésével, mely a filmipar és a sztárkultusz megalapozásához vezetett. Ezek a sztárok pedig már akkor is, ahogy ma is a legjobb testi adottságokkal rendelkező emberek voltak, akik divatdiktátorokká is váltak. A mozgás és a testformálás azóta igényességi kérdéssé vált, hiszen egy ideje, különösen az internet és a szabadtéri edzőgépek világában már valóban nem is mondhatja senki, hogy nincsenek lehetőségei arra, hogy a mozgás és az egészséges életmód helyett a tunyaságot válassza.

Vannak viszont alkati tényezők, amiken nem lehet változtatni. Ilyen mondjuk az endomorph, mesomorph, ectomorph testtípusok, melyek behatárolják, hogy egy adott ember milyen izomzattal, testfelépítéssel rendelkezik. De ezekből az alkati sajátosságokból is ki lehet hozni a maximumot megfelelő étrenddel, kiváló edzésformákkal és akár a szabadtéri edzőgépek használatával.

Az említett szabadtéri edzőgépek nagy segítséget jelenthetnek a korunk városi emberének, aki nem akar konditerem bérletet vásárolni, de örömmel használna extra segédeszközöket a különböző izmainak fejlesztéséhez. A szabadtéri edzőgépeken ugyanazon gyakorlatokat lehet elvégezni, mint a beltérieken, csak épp a parkokban.

Comments are closed.