A nagy visszatérő GIF-készítő
3 mins read

A nagy visszatérő GIF-készítő

Genady Okrain GIF-készítő alkalmazásával, a Momentóval már több mint 7,5 millió GIF-et hoztak létre – nagy szám ahhoz képest, hogy a készítő két évig el is felejtette, hogy az alkalmazás egyáltalán létezik.

A Momento 2014-ben született, amikor a tel-avivi Okrain kiadta az eredeti verziót Strobe néven az App Store-ban. „A Strobe nem volt valami nagy szám” – ismeri be. Az egyszerű dizájn UIkittel készült – vagy ahogy Okrain fogalmazott: „ronda volt”.

„Talán 60-an vették meg, ebből 59 a barátom volt” – meséli nevetve.

Így hát Okrain olyat tett, ami teljesen logikus: feladta.

„Néhány hét elteltével sem nőtt az eladások száma, ezért levettem, és el is feledkeztem róla” – mondja. Termékbevezetéssel kapcsolatos tanácsadással kezdett foglalkozni, és közben felhasználóifelület-tervezést tanult. Így telt el két év.

A fordulat akkor következett be, mikor 2016-ban Okrain részt vett az Apple éves Fejlesztői Világkonferenciáján a kaliforniai San Franciscóban. Az Apple ebben az évben jelentette be, hogy az App Store-ból letölthetők kiegészítők az iMessage-hez, így a szövegbe ezentúl matricák és GIF-ek is beilleszthetők. „Ekkor bevillant, hogy nekem van egy régi alkalmazásom, ami tökéletes lenne ehhez” – meséli Okrain.

Csak három hónapja volt összerakni a Momentót az iMessage új funkciójának bevezetése előtt, így hát elővette régi projektjét, és munkához látott. „Addigra az API-k megváltoztak, és a fotós dolgok is új keretrendszerrel működtek – mondja. – Sokat tanultam a dizájntervezésről is.”

Ekkor keresztelte át az alkalmazást Momentóra, és új felhasználói felületet alakított ki. Nemsokára mindenki erről áradozott a technológiai oldalakon, és Okrain rég elfeledett alkalmazását több százezren kezdték letölteni. 2016 decemberére a Momento állandó helyet szerzett magának az App Store sikerlistáján, azóta pedig csak még tovább fejlődött.

Okrainnek most már saját csapata is van: egy tervező főállásban és egy fejlesztő mellékállásban. Ezenkívül a Momento irodája a tel-avivi Azrieli Sarona torony 61. emeletén található, amely Okrain elmondása szerint a legmagasabban fekvő iroda egész Izraelben. „Nagyon jó a kilátás a tengerpartra” – meséli.

És mindezt annak köszönheti, hogy lehetőséget látott egy régi projektben. Ahogy mondja: „Csak ki kellett pofozni egy kicsit.”