Egy középkorban élő pestisorvos rettentő, de szükséges munkája

Egy középkorban élő pestisorvos rettentő, de szükséges munkája

A pestisdoktor öltözete egy teljesen bőrből álló együttes ruha és egy csőrszerű maszk volt, tele égő gyógynövényekkel, és egy olyan kalap, ami jelezte, hogy az illető valójában orvos.

A Fekete Halál a bubópestis leghalálosabb járványa volt a történelemben, és néhány év alatt csaknem 25 millió európait pusztított el. A városok kétségbeesésükben újfajta orvosokat, úgynevezett pestisorvosokat vettek fel, akik vagy másodrangú orvosok, fiatal orvosok, korlátozott tapasztalattal rendelkező orvosok voltak, vagy egyáltalán nem rendelkeztek igazolt orvosi képzettséggel.

Ami fontos volt, a pestisorvos hajlandó volt a pestis sújtotta területekre merészkedni, és összegezni a halottak számát. Miután több mint 250 éve harcoltak a pestis ellen, a remény végre megérkezett a 17. századi hazmat öltöny megfelelőjének feltalálásával. Sajnos viszont nem működött olyan jól.

 

Hibás tudomány, hibás öltözet

A pestisorvos vagy a Medico della Peste elsődleges feladata nem a betegek gyógyítása vagy kezelése volt. Feladataik adminisztratívabbak és fáradságosabbak voltak, mivel nyomon követték a fekete halál áldozatait, segítettek az alkalmi boncolásban, vagy tanúi voltak a halottak és haldoklók végrendeletének. Ez nem meglepő módon azt jelentette, hogy néhány pestis orvos kihasználta páciensének pénzügyeit, és végrendeletével elszaladt. Leggyakrabban azonban ezeket a pestis könyvelőit tisztelték, és néha még váltságdíjért is megtartották.

A pestis orvosok, akiket a helyi önkormányzatok béreltek és fizettek, mindenkit meglátogattak, függetlenül gazdasági helyzetüktől, bár időnként kitalálták saját gyógymódjaikat, amelyeket ellenérték ellenében eladtak a gazdagabb betegeknek.

Az orvosok és az áldozatok számára nem volt azonnal nyilvánvaló, hogy pontosan hogyan terjedt a pestis. A 17. századra azonban az orvosok előfizettek a miazma elméletre, amely szerint a fertőzés kellemetlen szagú levegőn keresztül terjed. Ezt megelőzően a pestisorvosok különféle védőruhákat viseltek, de csak 1619-ben találta ki az „egyenruhát” Charles de l’Orme, XIII. Lajos főorvosa.

Mivel úgy gondolták, hogy a büdös gőzök be tudnak jutni ruhájuk szálaiba, és betegségeket terjeszthetnek, de l’Orme egy viaszos bőrkabátból, nadrágból, csizmából és kesztyűből álló egyenruhát tervezett, hogy eltüntesse a miasmákat tetőtől talpig. Az öltönyt ezután kemény, fehér állati zsírral bevonták, hogy taszítsa a testnedveket. A pestisorvosok továbbá egy kiemelt fekete kalapot viseltek, jelezve, hogy valójában orvosok.

Az orvos egy hosszú fapálcikát hordott, amellyel kommunikált betegeivel, megvizsgálta őket, és időnként elűzte a kétségbeesettebbeket és agresszívabbakat. Más meggyőződések szerint a betegek azt hitték, hogy a pestis Istentől kapott büntetés, és kérték, hogy a pestisorvos megüsse őket a bűnbánat miatt.

A kellemetlen szagú levegő ellen édes fűszernövényekkel és fűszerekkel is küzdöttek, mint a kámfor, menta, szegfűszeg és mirha, íves, madárszerű csőrős maszkba töltve. Néha a gyógynövényeket felgyújtották, mielőtt a maszkba tették, hogy a füst tovább védhesse a pestis orvost.

Kerek üvegszemüveget is viseltek. A csuklya és a bőrpántok szorosan rögzítették a szemüveget és a maszkot az orvos fejéhez. Az izzadt és szörnyű külső mellett az öltöny mélyen hibás volt, mivel légcsatornák voltak a csőrében. Ennek eredményeként sok orvos megbetegedett a pestisben és meghalt.

Bár de l’Orme-nak volt szerencséje lenyűgöző 96 éves korig élni, a legtöbb pestisorvos életkora még az öltözet mellett is nagyon rövid volt, és akik nem betegedtek meg, gyakran állandó karanténban éltek. Valóban magányos és hálátlan létezésük lehetett az egykori pestisorvosoknak.

Comments are closed.