3 mins read

Repülő (drón) orvosok

A Föld legelszigeteltebb közösségeiben élő embereknek folyamatos nehézséget jelent hozzájutni az életmentő oltásokhoz. A Csendes-óceán déli részén, egy szigetcsoport 83 vulkanikus szigetén fekvő Vanuatuban sok gyermek nem kapja meg a szükséges védőoltásokat, mivel az otthonukat rendkívül nehéz megközelíteni. Ám a dróntechnológiával és egy, a kiterjesztett valóságot (AR) használó alkalmazással ez megváltozhat.

2018-ban a Swoop Aero légi szállítással foglalkozó vállalat az UNICEF-fel és Vanuatu Egészségügyi Minisztériumával karöltve útjára indította az első orvosi drónszolgálatot Vanuatuban. Az első címzett tizenhárom gyermek és öt várandós nő volt Erromango távol eső szigetén. És hogy zökkenőmentes legyen a nagy leszállás, a Swoop felkérte a Melbourne-ből származó JigSpace alkalmazás fejlesztőit, hogy segítsenek.

Az alkalmazás AR technológiát alkalmaz, így a felhasználók felfedezhetik az objektumokat, és akár kapcsolatba is léphetnek velük: kezdve egy szem belsejével egészen a hatalmas Naprendszerig. És éppen ez a háromdimenziós tanulási mód ragadta meg Eric Peck, a Swoop Aero vezérigazgatójának figyelmét.

„Amikor Eric meglátta a JigSpace-t, rögtön a segítségünket kérte a problémamegoldásban. Azt mondta, meg kellene ismertetnünk a felhasználókat a dróntechnológiával” – meséli Zac Duff, a JigSpace társalapítója és vezérigazgatója.
A Kookaburra drón, ahogy a JigSpace-ben megjelenik.

Tehát így kezdődött az együttműködés a Swoop Aero és a JigSpace között: létrehoztak egy Jiget (egy háromdimenziós modellt az alkalmazásban) a drónmodellből, amely aztán a vanuatui lakosok – beleértve az egészségügyi dolgozókat is – képzésének központi elemévé vált. A Jig pontosan bemutatja, mekkora a drón, hogy fog földet érni, és hogy kell lerakodni a szállítmányt – közvetlenül előttük.

Peck elmondása szerint e képzési módszernek köszönhetően a résztvevők nemcsak megbarátkoztak a drónnal, hanem a vakcinakiszállítás folyamata is felgyorsult. „Lehetővé tette, hogy a lehető legköltséghatékonyabb módon nyújtsunk egészségügyi ellátást, és egyre több embert tudjunk kiképezni” – mondja Peck.

2019-ben a Swoop Aero Malawiba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba is elkezdett egészségügyi készleteket szállítani. 2020-ban pedig a UK Aiddel karöltve tuberkulózismintákat fognak eljuttatni drónnal Mozambikba.

„Minden országban, ahol tevékenykedünk, a JigSpace AR-alkalmazása a kiadott képzési csomagok szerves részét képezi” – magyarázza Peck.

„A tudás felülkerekedik a félelmen – teszi hozzá Duff. – Nagyon örülünk, hogy az alkalmazásunk segítségével olyanok is fontos ismeretek birtokába kerülnek, akiknek leginkább szükségük van erre. Az ARKit egy fantasztikus technológia erre. Izgatottan várjuk az együttműködés folytatását a Swooppal!”